Julmarknader 2012

Här kommer jag lägga upp mina tips om julmarknader nära Göteborg!


Julmarknader nära Göteborg 2012


Jul på Liseberg öppnar fredagen den 16 November. Massa julstämning med all den fina belysningen! Många utställare och affärer som är öppna, ja jag tror inte Liseberg behöver någon närmare presentation, det är helt enkelt den bästa! Det är inträde till julmarknaden /Liseberg, men har man säsongskort sedan tidigare så blir det ju gratis.

Jul på Tjolöholms slotthåller på mellan 16-18 November och 21-25 November. Kostar 100 kr per person i inträde. Det finns många utställare med olika matprodukter och hantverk. Har bara varit här under helgen och det har varit mycket folk, och det kan vara jobbigt. Exempel på saker jag köpt här är stearinljus, senapsfrön och godis. Det är varken billigt eller speciellt dyrt, olika vad det gäller såklart. Kan rekommendera denna marknad om man vill ha mycket shopping och myskänsla.

Julmarknad på Gunnebo  Enligt hemsidan kan man  ta bussen dit. Den pågår under två helger,17-18 och 24-25 November, enligt dem själva satsar de på kvalitet före kvantitet. Detta är en mindre julmarknad än Tjolöholm, men ändå i samma stil, ett slott (inte heller slottet är lika stort dock) och julmarknad i husen runt omkring, det är matutställare och lite hantverk. Bra om man vill ha en mysig helgdag utan att betala inträde, utan kan lägga de pengarna på fika och shopping.

Jul på Wapnö under 22-25 November. Är ett mejeri och ligger i närheten av Halmstad, så det är inte jättenära, men skulle ändå kunna tänka mig att åka dit någon gång. Har inte varit på denna själv men eftersom jag gillar mat så tycker jag det kunde varit intressant. Kostar 70 kr i inträde.

Julmarknad i Haga. Varje helg i advent är det julmarknad i Haga, så i år blir datumen 1-23 december. Det är ett område med gammal bebyggelse så det är väldigt stämningsfullt och marknaden är naturligtvis gratis. Julbelysning längs huvudgatorna förhöjer stämningen. Själva markanden består av oilka stånd längs huvudgatan och butikerna runt omkring har självklart öppet (mellan kl. 10-16). Dessutom finns det många mysiga kaféer i Haga.

Tofta Herrgård, i närheten av Marsstrand, besökte jag första gången 2011, och  kommer troligtvis åka dit i år igen. Det är en något mindre marknad (jämfört med Gunnebo och Tjolöholm) med gratis inträde och parkering som håller på under de tre helgerna i första, andra och tredje advent. Förutom matproducenter och hantverk finns ponnyridning och barnteater.

Julmarknad HDK och Julform. På HDK's marknad säljer konststudenter annorlunda julklappar. Jag var här förra året på öppningsdagen (fredagen). Det rekommenderar jag inte då det var väldigt trångt och stressat, så i år testar jag lördagen eller söndagen om jag går dit. I år verkar det vara datumen 7-9 december som gäller.

I år ska Julform, som är motsvarande marknad för före detta-konststudenter, vara i en tillfällig butik (verkar inte vara klart var ännu) och ha öppet mellan 1-22 december, läs mer här på deras hemsida. Verkar bra, för förra året var det trångt (på fredagen), dock inte lika trångt som på HDK.  Förra året var de i Röhsska museet.

Tofta Gård (Orust) håller öppet under andra helgen i advent, 8-9 Dec, är en mysig, väldigt liten, marknad. Den ligger inte jättenära Göteborg, men eftersom jag brukar åka dit ibland så tog jag med den. Det är bra priser, speciellt på hantverk. Det är mycket "privatpersoner" som säljer t.ex. stickade grejer mm.  Julgranar finns till försäljning till ganska bra priser. Läs om mitt besök den 3/12 2011 här.