onsdag 14 november 2012

Julmarknader Göteborg 2012

Redan den här veckan (helgen) är det invigning av jul på Liseberg, Jul på Tjolöholms slott och Julmarknaden på Gunnebo slott. I år kommer det nog inte bli riktigt lika många julmarknader för mig, men några hoppas jag hinna med. Här kommer listan på de jag tycker är mest intressanta.

Lisebergs Julmarknad (Jul på Liseberg)

Invigningen sker nu i veckan, på fredagen den 16 november, mer info hittar du här. Parken öppnar kl. 16, och invigningen startar klockan 18. Jag har aldrig varit på själva invigningen tidigare så jag kommer gå dit om det inte är så att jag måste åka till förlossningen. Förra året hann jag inte med Liseberg faktiskt, så i år tänker jag gå dit i alla fall ett par gånger eftersom jag ändå har säsongskort och det är så mysigt.

Tjolöholms Julmarknad (Jul på Tjolöholms slott)

En av de bästa julmarknaderna är Jul på Tjolöholms slott, med ett stort antal utställare, men den har dyrt inträde (100 kr). Även den startar den 16 november och i år är det även 25-års jubileum. Har öppet två helger, 16-18 november och 21-25 november. Hade gärna besökt den men tror det kan bli svårt att hinna med för mig i år. Det går tydligen en speciell buss till marknaden för den som inte har bil, se hemsidan för information. De har lite olika aktiviteter på schemat som godisregn, eldshow och visning av slottet.

Gunnebo Julmarknad

Jag tycker Gunnebo är ett bra alternativ om man vill gå på en gratis julmarknad (men parkeringen kostar en mindre summa). Vill man gå på visning i själva slottet så kostar det dock 80 kr. Gunnebo julmarknad är lite mindre (inte lika många utställare) än Tjolöholms slott. Annars tycker jag den har samma mysfaktor, så det beror nog på hur mycket shopping man är ute efter, vilket alternativ man föredrar. Även den här julmarknaden har öppet den här helgen (17-18 november) och den efterföljande (24-25 november). Skrev om mitt besök på Gunnebo julmarknad 2011 här.

Tofta Herrgård Julmarknad

Jag besökte Tofta Herrgård (beläget mellan Marstrand och Göteborg) för första gången förra året 2011, skrev om det här. Den har både gratis parkering och gratis inträde. Bra julcafé med bra priser. Har öppet lite senare, nämligen de tre första adventshelgerna, alltså den 1-2 december, 8-9 december och 15-16 december. Det är ett lagom antal utställare som säljer mat (bra kvalitet) och hantverk, och lite lugnare stämning än på en del andra julmarknader. De har även barnteater (kostar 80 kr) och ponnyridning. Jag kommer troligtvis beöka den här julmarkanden även i år.

Haga Julmarknad

Haga julmarknad håller på under alla de fyra adventshelgerna 2012, med start den 1 december, och slutar bara dagen före julafton. Det är en utomhusmarknad med olika stånd längs gågatan i Haga, en av de finaste stadsdelarna i Göteborg. Det finns många kaféer och butiker inom området, så man är inte tvungen att gå utomhus och frysa.

Tofta Gård Julmarknad

Ligger visserligen ganska långt ifrån Göteborg, på Orust, men eftersom jag har åkt dit några gånger tidigare (läs om förra årets besök här) så måste jag ha med den på min lista. Julmarknaden på Tofta Gård går av stapeln den andra adventshelgen, alltså den 8-9 december, kl. 11-15. En liten (jämfört med de andra marknaderna jag listat) julmarknad, men väldigt mysig. Kanske inte värt att åka hela vägen bara för att gå på en julmarknad (jag kombinerar det med att besöka föräldrar som har "sommarstuga" här), för det finns ju så många närmre Göteborg. Man kan med fördel kombinera det med ett besök på Orusts "Ullared", Göksäter (som dock stänger kl. 14 så dit får man åka först i så fall). Jag får se om jag hinner åka dit i år, eller om det blir Tofta Herrgård den helgen.

Julmarknad HDK och Julform

På HDK's marknad säljer konststudenter annorlunda julklappar. Jag var här förra året på öppningsdagen (fredagen) och det var väldigt trångt och stressat, så ingen direkt mysfaktor. Men en del intressanta och annorlunda saker att köpa såklart, men det var så trångt att jag kände att man ville därifrån med en gång. Ska inte gå på fredagen i år i sådana fall. Har inte hittat så mycket information om marknaden ännu, men har förstått att det är datumen 7-9 december som gäller i år. Förra året besökte jag samtidigt Julform på Röhsska museet, som ligger precis runt hörnet, och hade öppet samtidigt. Men i år ska Julform vara i en "tillfällig butik" och ha öppet mellan 1-22 december, läs mer här på deras hemsida.

Julmarknad på Remfabriken

Har inte besökt denna tidigare, men tyckte att det verkade intressant när jag läste om den på www.goteborg.com. Enligt dem är Julmarknad på Remfabriken en julmarknad som innehåller olika hantverkare som tillverkar saker som luffarslöjd, stickat, keramik, honung och smycken. Det är gratis inträde och datumet är (endast) söndagen den 2 december (kl. 11-15), något som kan passa mitt julchema väldigt bra. Remfabriken ligger i Gårda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar